Upravit stránku

Nejčastější chyby při výběru pivního výčepu

Jaro se mílovými kroky blíží a s ním i doba venkovních grilovaček s přáteli, které se neobejdou bez točeného piva. Mnozí z vás začnou v této souvislosti přemýšlet o pořízení vlastního výčepního zařízení. Sice se jedná o vyšší investici na začátku, ale při častějším používání se rozhodně vyplatí. V dnešním článku si ukážeme, jak se vyvarovat běžných chyb, kterých se lidé při výběru pivního výčepu dopouštějí. 

Průzkum trhu

Před pořízením výčepního zařízení vám doporučujeme, abyste si provedli podrobný průzkum trhu. Projděte si různé modely výčepních zařízení a zvažte jejich možnosti. Mezi zásadní kritéria patří typ chlazení, chladící výkon či systém tlakování. Máme-li stanovená základní kritéria, nesmíme ani zapomenout na vlastnosti přístrojů, jako: kde byly vyrobené, z jakých materiálů a jak kvalitní komponenty jsou použité. Pokud kupujete pípu jen pro domácí použití a menší oslavy s přáteli, budete se pohybovat mezi 8 00018 000 Kč.

Nedostatečný výkon výčepního zařízení

Zásadní roli při výběru hraje výkon čepovacího zařízení. Vyjadřuje se počtem litrů, který pípa dokáže ochladit, a tedy i načepovat za hodinu. Proto si nejprve musíte ujasnit, při jakých příležitostech ji využijete a s jakým množstvím nápojů ji budete používat. Pro menší párty, jako je například grilování s přáteli, postačí chlazení s výkonem 15 až 25 litrů za hodinu. U pivních výčepů pro domácí použití se můžete setkat s jedním nebo dvěma kohoutky.

Jaké chlazení?

Existují dva typy chlazení – suché a mokré. Takzvané mokré chladiče nápoje chladí ve vodní lázni. Suché chlazení funguje na principu výměny teplot v izolovaném hliníkového bloku, takže se obejdete bez vody a je připraveno do pár minut od zapnutí.

Nejčastější chyby při výběru pivního výčepu

Když si pořídíte výčepní zařízení a dovezete sud, musíte je vzájemně propojit. To se provádí pomocí narážecí hlavy. Existují různé druhy narážecích hlav – nejběžnější jsou bajonet, plochý nebo kombi (nejsou vzájemně zaměnitelné). Jakou narážecí hlavu budete potřebovat, můžete vybrat ze seznamu. K propojení budete ještě potřebovat rychlospojky a hadice

Jak nastavit tlak piva ve výčepním zařízení?

Po naražení je třeba nastavit také odpovídající tlak na redukčním ventilu tlakové láhve nebo kompresoru. Toto je velice důležité, protože pokud pivo „přetlakujete“, nateče do sklenice moc rychle a vypění. Při nízkém tlaku bude pivo naopak pěnit už ve výčepním zařízení. Tlak by se měl pohybovat mezi 2 až 2,5 bary, u domácích výčepů s vestavěným kompresorem se hladina tlaku hlídá automaticky. 

Nejčastější chyby při výběru pivního výčepu
Kvalitu čepovaných nápojů ovlivňuje také údržba samotného zařízení. Proto si k pivnímu výčepu nezapomeňte dokoupit také profesionální doplňky, které vám ho pomohou udržovat v čistotě. Objednat si je můžete na našem e-shopu. Nejdůležitější jsou sanitační adaptéry či sanitační barely pomocí kterých se proplachují pípy, což zajistí maximální hygienu. Své výčepní zařízení byste měli čistit po každém použití. Před naražením každého nového sudu nebo v případě delšího nepoužívání výčep propláchněte vodou.

Při výběru by se vám mohl hodit náš článek Jak vybrat příslušenství k výčepu. Pokud se nakonec rozhodnete, že si výčep pouze zapůjčíte, dorazte do našeho pivovaru Solnice. Nyní už nám nezbývá nic jiného než vám popřát hodně štěstí, ať vyberete ten správný výčep podle svých představ!

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.