Upravit stránku

Typy piv a jak je podávat

Víte, že když slovu láska odeberete jedno písmeno a čtyři v něm změníte, vznikne pivo? Pivo a Češi k sobě neodmyslitelně patří. Pivní kultura má u nás dlouholetou tradici a funguje zde více než 400 pivovarů. Pojďme se společně podívat, jaké existují druhy piv a jak je podávat.

Existuje mnoho hledisek, podle kterých lze na pivo nahlížet a dělit ho. Například způsob kvašení, který rozděluje piva na svrchně a spodně kvašená.

Typy piv a jak je podávat

Svrchně kvašená piva

Nyní se budeme věnovat svrchně kvašeným pivům. Zatímco spodně kvašená piva vznikají při teplotě 10 a 12 stupňů, svrchně kvašená piva mohou zrát při teplotě 20 stupňů a někdy i vyšší.

Mezi svrchně kvašená piva patří kromě piv, kterým patří následující řádky, také Stout, Belgian BlondeSummer Ale. Zakoupit si ho můžete v našem pivovaru Solnice.

Co je Irish Red Ale?

Irish Red Ale je tradičním irským pivem, které se vyznačuje hořkou, ale zároveň svěží chutí. Má typickou červenohnědou barvu a je vhodný pro noční bdění v hodině mezi psem a vlkem.

Co znamená Dubbel?

Toto silné pivo belgického typu získalo svůj název zdvojnásobením množství ingrediencí pro dosažení vyššího procenta alkoholu. Dubbel je jantarové až měděné barvy a voní po karamelu, švestkách a banánech. Má střední jemnou hořkost a slabý kvasničný zákal.

Typy piv a jak je podávat

Co je APA?

American Pale Ale (APA) je pivo vyrobené z amerického chmele. Tento nápoj má světlou zlatavou barvu, kterou mu dodává neupražený ječný slad a speciální druh kvasnic. Ty současně zaručují plnou a lehce nasládlou, až ovocnou chuť, podobnou citrusovým plodům. Nejvíce si na něm pochutnáte, když si k němu zakousnete grilované maso nebo poctivý burger. Skvěle však chutná i v kombinaci se salátem.

Co znamená NEIPA?

New England IPA (NEIPA) je poměrně nový druh svrchně kvašeného piva. Zrodilo se v roce 2011 v americkém Vermontu, a od té doby se těší stále zvyšující se popularitě. Vyznačuje se intenzivní vůní a chutí tropického ovoce. Tento nápoj učiní vaší letní grilovačku nezapomenutelnou.

Spodně kvašená piva

Spodně kvašená piva se kvasí při nižší teplotě, kolem 10° C. Poté pivo leží měsíc, ale i déle při ještě nižší teplotě. Právě tento proces dal pivu typické označení – ležák. U nás si můžete zakoupit světlý polotmavý ležák ve stupňovitosti od 10 do 13° C.

K jakým pokrmům ležák servírovat?

Jedenáctistupňový ležák se hodí k jídlům, jejichž součástí je ryba, sýr nebo zelenina. Dvanáctistupňový se dá zkombinovat s tučnými a kořeněnými pokrmy z masa nebo se speciálními omáčkami. Solnice 13 perfektně sedne jako aperitiv při více chodech při gala příležitostech. Polotmavé pivo Solnice 11 je vhodné k mnoha jídlům, od těstovin až po burgery.

 

Typy piv a jak je podávat

Co je pivo Solnice pšeničné?

Do spodně kvašených piv se řadí také piva bavorského typu. Solnice pšeničné je typem bavorského piva – Hefeweizen. Voní po jižním ovoci, zejména po banánech. Jedná se o osvěžující nápoj se slabší hořkostí, který se občas doplňuje slabým plátkem citronu. Skvěle doplní lehká jídla, ale i různé koláče a dezerty.

Na tomto webu si načepujete cookies dle vaší chuti

Na tomto webu pro vás chceme čepovat ta nejlepší řešení ze světa výčepních zařízení, průmyslových chlazení, klimatizací a tepelných čerpadel. A k tomu využíváme soubory cookies. Ty nám pomáhají v tom, abychom z naší nabídky nic nevypustili a nic nám tu nezamrzlo. Aby byl náš web stále svěží a probublávalo na něm jenom to, co vás skutečně zajímá, je třeba povolit volitelné cookies. Kliknutím na tlačítko si je můžete pohodlně natočit. Pustit se do čepování.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Pustit se do čepování.